středa 6. listopadu 2024

Svatomartinské rohlíky

 

 

Recepty na Svatomartinské rohlíky

Recetp 1.

těsto
    7 dkg    cukr
    1 špetka    sůl
    1 ks    vejce
    2.5 dl    mléko
    80 g    kvasnice
    500 g    hladká mouka
    250 g    tuk na pečení
na potření
    1 ks    vejce
náplň
    1 ks    vejce
    1 hrst    rozinky
    250 g    tvaroh
    20-30 dkg    cukr krupice
    1 balíček    vanilkový cukr
    1 lžíce    citronová kůra
    1 lžička    rumová tresť


    Tvaroh dáme do misky a dobře ho rozmícháme s vejcem, cukrem krystal, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pokud použijeme cukr moučka, tak tvaroh řídne.

    Potom vmícháme do tvarohu rozinky naložené v rumu a rumovou tresť. Tvaroh má být dostatečně hustý, když není, tak přidáme a dobře zamícháme mleté piškoty. Můžeme použít na zahuštění i strouhaný kokos.

    Na těsto si utřeme tuk s vejcem.

    Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Do kvásku přidáme prosátou mouku a utřenou vaječnou směs. Vypracujeme lehce lepivé těsto.

    Těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl vyválíme do kruhového tvaru jako na koláč nebo pizzu. Každý kruh rozdělíme na 8 dílů - trojúhelníků jako se dělí pizza. Na každý díl dáme tvarohovou náplň. Můžeme použít i jiné náplně.

    Těsto srolujeme od základny trojúhelníku k úzké špičce jako se balí klasické rohlíky. Vytvarujeme rohlíky do srpkovitého tvaru a položíme je na pečícím papírem vyložení plech.

    Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem rozehřáté trouby. Svatomartinské rohlíčky s tvarohem podáváme jako sladké sváteční pečivo.


Recept 2.

Suroviny

300 g hladké mouky

240 g měkkého másla (část másla můžete nahradit sádlem, tak jednu lžíci)

3 lžíce octa

3 lžíce vody

2 žloutky

Náplň:

120 g mletého máku

1 vanilkový cukr

2 lžíce cukru krupice

1/2 lžičky citronové kůry

1/2 lžičky perníkového koření

200 ml mléka

lžíce másla

------

lžíce másla + lžíce rumu na potření

cukr moučka

Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a zadělejte hladké těsto. Mouku přidávejte postupně, nelepí to tolik. Těsto zabalte do sáčku a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.
Suroviny na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pomalu několik minut vařte doměkka. Mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný. Podle potřeby přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout.
Zapněte troubu na 170 st. Těsto rozdělte na tři stejné díly. Z každého dílu utvořte kouli a postupně rozválejte na kruhy. Každý kruh rádýlkem rozdělte na 8 výsečí, rozdělte na ně makovou náplň a zamotejte rohlíčky směrem do středu kruhu. Rohy jednotlivých dílků nejprve přehněte dovnitř a vytvarujte rohlíčky tak, aby konec zamotaného těsta byl dole.
Pečte asi 20 minut - do zrůžovění těsta. Ještě horké na plechu potřete rozpuštěným máslem s rumem a důkladně pocukrujte.


Recept 3.

Těsto:

500 g hladké mouky

200 ml smetany ke šlehání

250 g tuku na pečení

1 lžíce cukru

Dále:

libovolná náplň (ořechová, maková, tvarohová, pudinková, povidlová)

Na dokončení:

moučkový cukr s vanilkou

Ze surovin o pokojové teplotě vypracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout.
Mezitím připravíme náplň podle své chuti.

Jak připravit oblíbené náplně
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm.
Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější stranu vzniklých výsečí dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček.
Pečeme na 180 °C (plný výkon plynové trouby) cca 20-25 minut.
Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

Recept 4.


https://www.coopclub.cz/recepty/svatomartinske-rohlicky/