Recepty na Svatomartinské rohlíky
Recetp 1.
těsto
7 dkg cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
2.5 dl mléko
80 g kvasnice
500 g hladká mouka
250 g tuk na pečení
na potření
1 ks vejce
náplň
1 ks vejce
1 hrst rozinky
250 g tvaroh
20-30 dkg cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
1 lžička rumová tresť
Tvaroh dáme do misky a dobře ho rozmícháme s vejcem, cukrem krystal, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pokud použijeme cukr moučka, tak tvaroh řídne.
Potom vmícháme do tvarohu rozinky naložené v rumu a rumovou tresť. Tvaroh má být dostatečně hustý, když není, tak přidáme a dobře zamícháme mleté piškoty. Můžeme použít na zahuštění i strouhaný kokos.
Na těsto si utřeme tuk s vejcem.
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Do kvásku přidáme prosátou mouku a utřenou vaječnou směs. Vypracujeme lehce lepivé těsto.
Těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl vyválíme do kruhového tvaru jako na koláč nebo pizzu. Každý kruh rozdělíme na 8 dílů - trojúhelníků jako se dělí pizza. Na každý díl dáme tvarohovou náplň. Můžeme použít i jiné náplně.
Těsto srolujeme od základny trojúhelníku k úzké špičce jako se balí klasické rohlíky. Vytvarujeme rohlíky do srpkovitého tvaru a položíme je na pečícím papírem vyložení plech.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem rozehřáté trouby. Svatomartinské rohlíčky s tvarohem podáváme jako sladké sváteční pečivo.
Recept 2.
Suroviny
300 g hladké mouky
240 g měkkého másla (část másla můžete nahradit sádlem, tak jednu lžíci)
3 lžíce octa
3 lžíce vody
2 žloutky
Náplň:
120 g mletého máku
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky perníkového koření
200 ml mléka
lžíce másla
------
lžíce másla + lžíce rumu na potření
cukr moučka
Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a zadělejte hladké těsto. Mouku přidávejte postupně, nelepí to tolik. Těsto zabalte do sáčku a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.
Suroviny na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pomalu několik minut vařte doměkka. Mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný. Podle potřeby přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout.
Zapněte troubu na 170 st. Těsto rozdělte na tři stejné díly. Z každého dílu utvořte kouli a postupně rozválejte na kruhy. Každý kruh rádýlkem rozdělte na 8 výsečí, rozdělte na ně makovou náplň a zamotejte rohlíčky směrem do středu kruhu. Rohy jednotlivých dílků nejprve přehněte dovnitř a vytvarujte rohlíčky tak, aby konec zamotaného těsta byl dole.
Pečte asi 20 minut - do zrůžovění těsta. Ještě horké na plechu potřete rozpuštěným máslem s rumem a důkladně pocukrujte.
Recept 3.
Těsto:
500 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
250 g tuku na pečení
1 lžíce cukru
Dále:
libovolná náplň (ořechová, maková, tvarohová, pudinková, povidlová)
Na dokončení:
moučkový cukr s vanilkou
Ze surovin o pokojové teplotě vypracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout.
Mezitím připravíme náplň podle své chuti.
Jak připravit oblíbené náplně
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm.
Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější stranu vzniklých výsečí dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček.
Pečeme na 180 °C (plný výkon plynové trouby) cca 20-25 minut.
Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Recept 4.