čtvrtek 28. října 2021

Dušičky

 


Dušičky


Na 2. listopad v našem kalendáři připadá Svátek zesnulých, který se lidově nazývá „Dušičky“. V tento den vzpomínáme na ty, kteří tu již s námi nejsou, ale mají místo v našich srdcích. O jeden den mu předchází církevní svátek „Všech svatých“ (1.11.).

Tak jako i ve všech ostatních případech významných svátků, byli i tyto naroubovány na naše původní slovanské svátky, kterými byli „Návy“ a také na keltský „Samhain“.

Návy, nebo „Den Návy“ je nejvýznamnější slovanských svátek věnovaný našim předkům.  Slované vnímali tento svátek jako symbol spojení s věčným koloběhem života a smrti.  Věřili, že duše zesnulých se v tento čas vracejí na zemský povrch, a naopak živí mohou navštívit podsvětí.

Keltský Samhain je taktéž zasvěcen předkům, ale navíc je i začátkem nového keltského roku, který se slaví v noci z 1. na 2. listopadu. I z toho důvodu nasadila katolická církev dva svátky, aby pokryla oba tyto dny.

Konzumní Halloween není ničím jiným než novou formou církevního svátku všech svatých, nebo-li v angličtině „ All Hallows' Day“. S tím, jak lidé přestávali církevní oslavy svátku všech svatých navštěvovat začal egregor katolické církve pociťovat úbytek energie, a tak byla vymyšlena nová strategie. Jak dnes vidíme, je tato strategie velmi úspěšná. I lidé, kteří jinak katolickou (nebo i jakoukoliv jinou) opovrhují, jí tento den rádi odevzdávají svou energii. Tak se děje prostřednictvím jakékoliv interakce s „oslavou“ Halloweenu.


Dušičkové předměty

Hlavními atributy dušičkového období jsou:

svíčka – světlo, očistná energie

chrizantéma – květina, žlutá barva, život, kvete až do prvních mrazů

věnec – kruh symbol nekonečna

pečivo – dušičky, kosti, kostičky

bubák – vydlabaná hlava z řepy (cukrové nebo krmné) do které se vloží svíčka

Pokud vás téma Dušiček, duší zemřelých a všeho dalšího okolo tohoto svátku zajímá, tak si můžete poslechnout více jak dvouhodinové vysílání na Skutečném životě Jardy Grünwalda. Řeč je i o přisedlících a energetické ochraně.

Recepty

Pokud chcete vyzkoušet upéct si nějaké to tradiční dušičkové pečivo, můžete zkusit nějaký z receptů, které zde uvádím. Ať máte rádi slané či sladké….jednoduché jsou všechny varianty. Jen je třeba si počkat, než nám těsto hezky vykyne.  :)

Sladké kosti I.

suroviny:

droždí 30 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
mléko 250 ml
máslo 50 g
vejce 1 ks
sůl 1
bílek na potření

postup

Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vytvarujte kosti dlouhé okolo 10 cm, potřete je prošlehaným bílkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Sladké kosti II.

500g proseté hladké mouky
40g krupicového cukru
30g másla
1 vejce
2 žloutky
Špetka soli
citronová kůra z 1 citronu
Mléko podle potřeby


Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a tuto suchou směs promícháme.

Přidáme vejce a žloutky, máslo a vypracujeme těsto těsto. Pokud se vám těsto nespojí, přilijte podle potřeby mléko. Přilévejte ho postupně po menších dávkách pouze do chvíle, kdy se těsto začne spojovat. Zpracujeme tuhé těsto.

Těsto rozdělíme  na ca 35g díly a z těch vyválíme delší válečky. Ty na koncích nařízneme a vytvarujeme do tvarů kostí.

Takto připravené těsto smažíme v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova.

Hotové kosti dáme na papírový ubrousek, aby z nich odkapal přebytečný olej, a potom je ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.


Dušičky I.

Suroviny

500 g hladké mouky
30 g droždí
70 g cukru
70 g tuku
1 vejce
špetka soli
250 ml  mléka
250 g švestkových povidel /lze také navíc přidat mák
2 lžíce oloupaných a nakrájených mandlí
1 vejce na potření

Dušičky II.

500g polohrubé mouky

80g cukru

špetka soli

citronová kůra

30g čerstvé droždí

1/4 dobrého mléka

4 žloutky

100g másla + 100g másla na potření

 
Postup

Dušičky se připravují z klasického kynutého těsta. Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme ho v teple kynout. Rozpustíme si tuk a necháme ho zchladnout – do těsta by se měl přidávat vlahý. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme vejce a špetku soli. Poté přilijeme vlahý tuk, vykynuté droždí a vařečkou vypracujeme těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme válečkem na obdélník o síle asi 1 cm a nakrájíme kostky asi 6 x 6 cm. Na každou dáme lžičku povidel, nebo mák a zabalíme. Povrch každého kousku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C.


Slané kosti

    1/2 kg hladké mouky

    lžička soli

    dvě lžičky cukru

    3-4 dkg droždí

    1 vejce

    1-2 lžíce oleje či sádla

    teplé mléko k zadělání těsta

    smetana či žloutek na následné potření

    na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, sůl ...

 
postup

Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.


Dobrou chuť!

vám přeje

Honza

www.homosignum.cz

Tento článek může být volně šířen v nezměněné podobě s aktivním odkazem na internetové stránky včetně této poznámky.

 

1 komentář: