neděle 26. července 2020

Kouřimská pouť 2020


V letošním roce se bude konat druhý ročník Kouřimské pouti :)
Významným místem, které dosud uniká pozornosti širší veřejnosti, je doslova meditační areál hradiště Stará Kouřim. Tato energetická zóna, která se začíná mocně aktivovat, se nachází v prostoru jednoho z nejrozlehlejších nejstarších opevněných míst na území České republiky. Tento areál o velikost 44 ha byl kdysi významným kulturním, obchodním, duchovním a politickým centrem a to až do doby Přemyslovců. Zajímavé také je, že těsně vedle této zóny se nachází astronomický střed Evropy. Areál se nachází před městem po pravém břehu říčky Výrovky. Kousek dál na opačném břehu se nalézá skanzen Kouřim, který v současných letech prochází významným rozšiřováním, a po svém dokončení se stane jedním z největších skanzenů ve střední Evropě.

Přímo na náměstí v budově Staré radnice se nalézá Muzeum Kouřimska, jehož sbírkový fond dokumentuje bohaté dějiny někdejšího krajského a královského města Kouřim a jeho okolí.

Nutno také zmínit kostel sv. Štěpána na jižní straně překrásného náměstí, tento byl postaven ve 13. století na samém konci románského slohu a počátku gotiky. Spolu s unikátní zvonicí, kde visí zvony zcela atypicky srdci vzhůru, a kryptou svaté Kateřiny, se jedná o jednu z nejcennějších památek sakrální architektury na našem území. Prohlídka těchto mimořádných staveb je součástí akce .)

Nedaleko náměstí je skvost od mistra Jana Blažeje Santiniho Aichela. Téměř kolem celého centra města se dochovalo původní středověké opevnění. Jedinečný Kouřimský kamenný most, malebná zákoutí, tajemné Kouřimské schody, zaniklý lom, městské brány a gotický hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice, tvoří jedinečného genia loci, kterého budete mít možnost poznat a procítit.

Slovo „pouť“ pochází ze staročeského pút, a když půjdeme ještě dále, tak z praslovanského pǫ̨ntъ, Význam tohoto slova je cesta za účelem návštěvy určitého poutního místa, které má náboženský význam. Když půjdeme opět ještě dále, tak je to cesta za účelem návštěvy určitého poutního místa, které má duchovní význam.

Člověk však potřebuje nejen duchovno, ale také kulturu a právě Kouřim nám nabízí v dokonalé syntéze obojí. Proto naše pouť bude mít dvě hlavní části. Kulturně naučnou, která bude probíhat ve městě a duchovně naučnou, která bude probíhat v hradišti Stará Kouřim. Časově je vše koncipováno tak, aby každý mohl po jejím konci ještě navštívit skanzen.

Během hlavní části poutě v areálu hradiště navštívíme všechny tři hlavní energetické body. Těmi jsou Lechův kámen, kaple. sv. Víta a Libušino jezírko. Ke všemu si řekneme řadu informací a provedeme také několik meditací (účast na meditacích je samozřejmě dobrovolná). Dozvíte se také zajímavosti o nejbližších památkách v okolí Kouřimi. Jedná se opravdu o velmi vyjímečnou oblast v centru České Republiky, která je velmi dobře dopravně dostupná.

Akce se může konat za každého počasí vyjma celodenního deště. Během putování po hradišti budeme chodit po travnatých cestách. Tak jako všude jinde, i zde je možný výskyt klíšťat, doporučuji tedy aplikovat ochranu dle vlastního uvážení. Fotoaparáty mějte sebou. .)

Silná energetická místa vždy výrazně působí i na své okolí. Na člověka i přírodu. Proto i přes nesmírný tlak materialistického a konzumního systému posledních desítek let zůstává a doslova žije v jejich okolí stále mnoho krásného. Jedním z takových míst je hradiště (energetická zóna) Stará Kouřim a malebné městečko vedle něj.

Kapacita je omezena. I vzhledem k nutné rezervaci prohlídky kostela a zvonice prosím pouze závazné přihlášky. Cena akce je 700,- a zahrnuje vstupné a prohlídku kostela i zvonice. Přihlášky prosím zasílejte na email: homosignum@gmail.com


Prosím o závazné rezervace do 25.8.2020. Je to nutné kvůli zajištění prohlídky kostela a zvonice. 

Přijezd vlaku od Prahy je v 9:33. Začátek akce je v 10:00 na náměstí u kašny. Předpokládaný konec akce je kolem 14:00. Časově je vše rozvrženo tak, abyste si mohli po jejím skončení prohlédnout slavný Kouřimský skanzen a muzeum.

Žádné komentáře:

Okomentovat