pondělí 30. října 2017

Binaurální zvuk - účinná pomůcka k meditaci

Binaurální zvuk

Když jsem v roce 2007 psal diplomovou práci na téma zvuk, jak určité zvuky ovlivňují lidské chování, dozvídal jsem se čím dál více zajímavých, až neuvěřitelných informací, co vše zvuk, resp. jeho frekvence dokáží. Psal jsem o tom, jak lidský mozek zvuk zpracovává a co vše k tomu potřebuje, o tom, jak jsou určité zvuky vnímány již v prenatálním období, jaké zvuky a hudební tóny navozují příjemnou atmosféru a naopak dokáží vyvolat v člověku děs, včetně všech fyziologických projevů, jak určité zvukové frekvence dokáží ovlivňovat tekutiny v těle a mohou buď uzdravovat/harmonizovat, nebo naopak vytvoří disharmonii - pak se dá zvuk velice účinně použít jako zbraň. Psát o některých informacích, týkajících se sonických neletálních zbraních a jejich použití v diplomové práci samozřejmě nebylo z bezpečnostních důvodů možné.

Co mně však (z pohledu harmonizujícího účinku) zaujalo, byly binaurální zvukové vlny. Zní to hodně odborně, ale pokusím se to vysvětlit. Mozek funguje v určitých vlnách – přesněji alfa, beta, gama, theta a delta vlnách.

Jejich frekvence jsou:
Alfa vlny – 8-13 Hz (relax, uvolnění)
Beta vlny – 14-30 Hz (bdělý stav, běžné vnímání)
Gama – 31-120 Hz (vyšší aktivita - boj, útěk, řešení problému)
Theta – 4-7 Hz (meditace, REM spánek, snění)
Delta – 0,5-3 Hz (hluboký bezesný spánek, ztráta vědomí těla)


Aby byl aktivován mozek pomocí binaurálních zvukových vln, například pro meditaci, nebo naopak pro zvýšení bdělého stavu (třeba při učení se na zkoušku), musí být určitá frekvenční vlna v mozku vyvolána rozdílností kmitočtu v každém uchu, resp. V pravé a levé hemisféře mozku. Náš mozek pak detekuje fázový rozdíl a snaží se ho sladit.
Např. Chci poslouchat relaxační hudbu pro uvolnění mysli s využitím alfa vln. Použiji k tomu zvuky/hudební nahrávku, kde je na jedné straně frekvence 200 Hz a na druhé straně je frekvence 210 Hz. Fázový rozdíl mezi levou a pravou hemisférou bude 10 Hz, což je rozmezí alfa vln.
Takto to celé funguje a výsledky jsou úžasné, hlavně při vstupu do meditativního stavu. Abychom dosáhli efektivního účinku, je potřeba použít sluchátka, jelikož reprodukovaná hudba z reprosoustavy nevytvoří binaurální efekt. Dále doporučuji najít si nějaké klidné, tiché a pohodlné místo, kde vás nebude nikdo a nic rušit. Doba působení by měla být alespoň 30 min (mozek potřebuje min 7 min, aby aktivoval sladění fázového rozdílu). Můžete mít zavřené oči, nebo si vybrat nějaký bod, případně využít vizualizaci, kterou některé aplikace nabízejí.
V současné době je již tento výzkum docela úspěšný a již existuje mnoho nahrávek, zvukových stop a hudby, které při poslechu vytváří tento binaurální efekt.


Na ochutnávku uvádím některé odkazy z youtube:



Pro použití v mobilním zařízení (s os Android) jsem našel vhodné app:
Brain Wave Therapy, Brain Waves, Frequency Sound Generator
- tyto aplikace lze zdarma stáhnout přes službu Google Play ve vašem Smartphonu nebo tabletu o os Android




Autor: Marian Kvak,  (c) 2017
Somavedic Medic Uran - měření a zkušenosti

7 komentářů:

  1. Veľmi pekne Vám ďakujem za príspevok, určite to vyskúšam. mám veľmi citlivý sluch a bez hudby, tónov si neviem môj život predstaviť. už dávno som uvažovala, ako si môcť nimi pomôcť, a ktoré frekvencie sú na čo vhodné, ktoré pomôžu, ktoré škodia..

    OdpovědětVymazat
  2. Ešte by ma zaujímalo, či existuje nejaký program, ktorým by sa dala hudba upraviť na požadovanú rekvenciu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Aplikace brain waves má již přednastavené frekvence. Další zajímavý odkaz je: https://youtu.be/HePF0xlKzNE
      Pěkný den. Marian

      Vymazat
    3. Aplikaci Brain Waves vřele doporučuji,má přednastavené frekvence,ale hlavně můžete experimentovat a vytvářet své vlastní.Není problém pro tuto aplikaci vytvořit podprahovou frekvenci 0,1 Hz.Já osobně preferuji vytváření vlastních frekvencí kombinacemi frekvencí od 50 Hz do 70 Hz.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. A co tohle?
    https://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/4991-preladte-si-sve-vedomi-buh-vysila-na-frekvenci-528-hz-1/

    OdpovědětVymazat