úterý 24. listopadu 2020

Sci-fi okénko: Zardoz


Zardoz

Posledního říjnového dne letošního roku naposledy vydechl Sean Connery. Dožil se úctyhodného věku 90ti let a trvale se zapsal do dějin kinematografie. Suveréně jeden z nejlepších filmových herců dvacátého století, kde kraloval zejména rolemi kultovního agenta Jamese Bonda. V roce 1974 přišel však onou osudovou „náhodou“ k filmové roli, kterou by původní herec sotva tak přesvědčivě ztvárnil. Burt Reynolds musel kvůli prasklému žaludečnímu vředu a dlouhé rekonvalescenci na poslední chvíli svoji účast odříct.


Britský režisér a scénárista John Boorman si zajistil „věčnou filmovou slávu“ kultovním filmem „Excalibur“ v roce 1981. V roce 1974 však natočil film, který je spíše než žánrem sci-fi z dnešního pohledu spíše varováním před určitou možnou linií budoucnosti. Toto dílo je kompletně jeho vlastní práce. Dějově jsou zde určité paralely s Orwellovým 1984 nebo Machulského Sexmisí. Boormanův snímek má skvělou výpravnou koncepci a skutečně originální realizační vynalézavost, jakou režisér a scénárista v jedné osobě ostatně uplatnil po 7 letech i v již zmíněném Excaliburu.

Sean Connery zde hraje brutálního Zeda a jedná se o jeho nejvýraznější postavu jakou ztvárnil. Téměř celý film běhá na plátně jen v červených trenkách a vysokých kožených botách. Černý knír a dlouhý cop tomu dodává punc.


Děj se odehrává v roce 2293. Lidé jsou nesmrtelní a společnosti vládne počítač – umělá inteligence. Někteří mají díky biotechnologii silné mentální schopnosti. Formálně vládnou ženy, ale počítač má absolutní moc. Lidé neznají sexualitu. Území, kde žijí, a které nesmí opustit se jmenuje Vortex. Mimo hranice Vortexu žijí „brutálové“, zotročené obyvatelstvo, které je „regulováno“ bandou zabijáků, kteří je vraždí ve jménu boha Zardoze, kterého jim vymyslela komunita z Vortexu. Jeho hesla jsou například: Zbraň je dobro, protože redukuje populaci. Penis je zlo, protože plodí nový život.  Jeden člen komunity se však pro svou vlastní zábavu rozhodl zvýšit některým zabijákům intelekt. Jedním z nich je Zed (Sean Connery), kterému se podařilo proniknout do oblasti Vortexu. A zde příběh začíná……


Z dnešního pohledu je film podobným varováním jako již zmíněný román 1984. Ačkoliv autor John Boorman si dělal jak scénář, tak režii sám, tak už nikdy v budoucnu podobnou kreativitu, nebo spíše genialitu, s vyjímkou Excaliburu neprokázal. Je příznačné, že film je na téměř všech filmových webech podhodnocen a byl a je velmi špatně dostupný. Jediná verze DVD filmu s českými titulky vyšla v nákladu asi 1000 kusů a před 18ti lety byla během chvíle rozprodána.

Honza

www.homosignum.cz




1 komentář:

  1. Pane Jane, máte tip, kde ten film stáhnout, prosím? Děkuji, Alena

    OdpovědětVymazat