úterý 5. listopadu 2019

Džala néti - poznatky z praxe




Džala néti - poznatky z praxe

Jednou z jógických technik, které praktikuji a stala se každodenní součástí mého života je Džala néti.

Jedná se o prastarou indickou tradici pocházející z ájurvédy, která slouží mimo jiné ke kvalitní praxi pránájámy a cvičení ásan. Spojuje se zde léčivá síla soli a vody.

Pročištěním nosu a dutin vzniká prostor pro proudění prány energetickými kanálky (nádis). Prána proniká do těla zejména dechem. Pokud jsou nosní dírky v nerovnováze, tak jsou také narušeny energetické toky mezi mozkovými hemisférami.

Na fyzické úrovni tato technika, pokud ji praktikujeme denně, eliminuje všechny nemoci od ramen nahoru. Takže na věci jako je rýma nebo alergie zapomeňte .). Na energetické úrovni podporuje aktivitu čaker od páté po sedmou a to samozřejmě včetně vedlejší čaker, tedy nosních, očních, ušních. Samozřejmě také udržuje jejich biopole v čistotě.

"Je-li dech nerovnoměrný, myšlení ochabuje. Je-li dech pevný, pak je pevné i myšlení. Aby se dosáhlo pevnosti, musí jogín svůj dech řídit. Dokud dech sídlí v těle, je zde život. Zmizí-li dech, zmizí i život. Proto řiď svůj dech." Hathajóga prádípika (úryvek z knihy Jógové nétí).

Již po dvou týdnech jsem fyzicky cítil, jak se mi dutiny pročistily a hlava je jakoby lehčí. Subjektivně mám pocit, že kromě lepšího dechu i lépe vidím, res. jsem schopen rychleji zaostřovat. Žádné oční potíže jsem ale neměl, brýle nenosím.

Originální jógické nádobky na néti jsou měděné, také jsou k mání jejich plastové napodobeniny. Ze všeho nejlepší, a také nejlevnější je však nádobka „Rhino Horn“, která je opravdu praktická, příjemná a poměrně laciná. Navíc ji seženete v každé lékárně. Je to také jediná věc, pro kterou jsem šel do lékárny...


Návod

Do nádobky (rhino horn) nasypeme přibližně půl čajové lžičky soli a zalijeme teplou vodou (kolem 39°C). Během zalévání vodou dělám s nádobkou krouživé pohyby aby se sůl dobře rozpustila. Následně se nahneme nad umyvadlo a zastrčíme zobáček nádobky do pravé nosní dírky, čímž se uzavře. Nakloníme hlavu mírně dopředu a k levé straně, aby voda mohla vtékat do levé nosní dírky. Dýcháme přitom otevřenými ústy. Když proteče nosem přibližně polovina obsahu nádobky, tak nosní dírky prostřídáme.

Je důležité, mít ústa otevřená, neboť jinak hrozí nebezpečí, že se voda dostane do uší. Po ukončení průplachu nechte chvíli vodu z nosu vykapat a vyfrkněte ji. To se ne vždy podaří zcela, alespoň mě ne. V prvních týdnech je určitě dobré mít sebou vždy kapesník .)

popisek, který se zobrazí při najetí kurzorem

Sútra néti

Existuje ještě Sútra néti. Jedná se o pročišťování nosních dírek proužkem bavlny, který je napuštěný roztaveným včelým voskem. Jednak mi to přijde spíš jako mučící technika a druhak nepročistí všechny dutiny. Ale každému vyhovuje něco jiného :)

Pokud máte chronické záněty, nebo nějaké vážnější potíže, tak léčivé účinky zvýšíte kvalitou použité vody. Zde mohu doporučit vodu upravenou Somavedicem nebo vodu z léčivých pramenů. Na tyto potíže je z pramenů, které znám vhodná voda od Svaté Trojice u Trhových Svinů a ze Svatého Kamene u Dolního Dvořiště.

Jan
www.homosignum.cz





Žádné komentáře:

Okomentovat