neděle 27. ledna 2019

Tajemství Matrjošky



Tajemství Matrjošky

V posledních letech je Matrjoška známa především jako pražský suvenýr, kterým se to v centru matičky Prahy jen hemží. Tato dřevěná panenka je však mnohem více než jen turistickým artiklem, nebo hračkou pro děti…

Ruská Matrjoška (матрёшка) je praslovanský symbol mnohoměrnosti člověka a vesmíru. Matrjoška, stejně tak, jako například slovanské písmo Bukvice, byly sestaveny našimi praslovanskými předky jako dokonalý systém vzdělávání a pochopení fungování lidského těla.

Slovo matrjoška pochází ze slova“matka“. Figurka ztělesňuje matku velké rodiny, která je symbolem plodnosti a mateřství. Figurky jedna v druhé symbolizuje také obraz rodu, několika generací potomků a předků.

Je symbolem jednoty i rozmanitosti světa. Ten je sice jeden, ale skládá se z mnoha vrstev.

Panenka také symbolisuje Trismegistovo*: „Jak nahoře, tak dole.“ Vztah mikrokosmu a makrokosmu.

Symbolisuje člověka jako multidimensionální bytost, stejně tak jako multidimensionální vesmír.

Ztělesňuje lidskou integritu – celost. Její positivní veselé ztvárnění přináší do domu harmonii a pohodlí.


Sedm těl Matrjošky

1. Fyzické tělo, Javje tělo
Živel -  Země
Zdraví fyzického těla se odvíjí od stravy. Sama příroda nám nabízí své dary, které rostou v lesích, na polích a loukách. Podle védické tradice je pro zdraví člověka a dlouhý život vhodná přirozená strava, která vyrostla na slunci. 

2. Éterické tělo, Žarje tělo
Živel - oheň
Toto tělo svítí všemi barvami a mění svoji podobu podle toho, jaká přání a cíle člověk má.

3. Tělo astrální, Navje tělo
Živel - voda
Potravou astrálního těla jsou znalosti, informace a moudrosti. Jeho obnova probíhá ve spánku.

4. Mentální tělo, Klubje tělo
Živel -  vzduch
Tělo rozumu, intelektu a intuice. Má stříbrnou barvu a nese životní cíl, plán duše.

5. Tělo intelektu, Kolobje tělo
Živel -  Slunce. 
Má zlatou barvu. Je živeno slunečním světlem.

6. Tělo duše, Divje tělo
Živel - hvězdy. 
Největší ze všech těl. Je živeno hvězdnými paprsky. Spojuje nás s naší hvězdnou rodinou. Nejlépe se mu daří pod hvězdným nebem.

7. Tělo Svetje
Tělo dobra a lásky. Absolutna. Svět Ra. Tělo vyživuje energie lásky a vděčnosti. Pomoc druhým bytostem, přírodě, pokora.



Poznámky

*Hermes Trismegistos

„Tajemná bytost, opředená nespočtem bájí, jíž Egypťané před několika tisíciletími uctívali pod jménem Ezhovtej, Thovte, Thovt, Toth nebo Thot, která vystupuje v mytologii fénické jako Taautes, a které se klaněli již staří Samothrákové, zvána byla řecky Hermes, a ztotožňována později s pánem bohů - Merkurem.
Filosofii, kterou Hermes nebo Thot hlásal, nazýváme filosofií hermetickou, a stoupence jeho nauk hermetiky. Hermetismus byl, jest a bude vždy zásadním protikladem a protiváhou materialistickému atheismu, a bude vždy trnem v oku těm, kteří chtějí dokázati absolutní prázdnotu mimo svět, jejž můžeme svými smysly - ať přímo, nebo pomocí svých přístrojů, vnímati“. Pierre de Lasenic, úvod z knihy  „Hermes Trismegistos a jeho zasvěcení„

Originální matrjoška je jen ta, která má 7 těl. V České Republice lze zakoupit originální matrjošku z Ruska v některých ruských obchodech s potravinami. Určitě ale ne v obchodech pro turisty v centru Prahy!

Informace byly čerpány z ruských zdrojů (např. http://rodobogie.org ) a přeloženy z ruského originálu.


Jan
www.homosignum.cz

Tento článek smí být volně šířen včetně tohoto textu a odkazu na zdroj:https://homosignum.blogspot.com/2019/01/tajemstvi-matrjosky.html.